Rumy Balázs

Rumy Balázs 2006-ban diplomázott a Zeneakadémián Kovács Béla növendékeként. 2006 és 2010 között a genfi konzervatóriumban Thomas Friedlinél, majd 2010-től a The Juilliard School Artist Diploma programjának keretén belül Charles Neidichnél tanult tovább. Jelenleg a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója és a Magyar Állami Operaház szólóklarinétosa.

 

Legfontosabb nemzetközi versenyeredményei a 2007-es Genfi Zenei Verseny különdíja, a Giacomo Mensi Klarinétverseny első díja, valamint a 2009-es Carl Nielsen Nemzetközi Klarinétverseny negyedik díja. 2005-ben részt vett a santanderi Encuentro fesztiválon, 2007-ben és 2008-ban a pommersfeldeni nyári fesztiválon, valamint tagja volt a Gustav Mahler Jugendorchesternek 2009-ben és a Verbier Festival nagyzenekarának 2010-től 2012-ig. Olyan karmesterekkel játszott együtt mint Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Franz Welser-Möst, Charles Dutoit, Rafael Frühbeck de Burgos, Kocsis Zoltán, és fellépett többek között a Concertgebouw-ban, a Milánói Scalában, a Royal Albert Hallban, valamint a Musikvereinban.

 

Kamarazene koncerteken játszott Budapesten, New Yorkban, Verbier-ben, Bécsben, Stuttgartban, Genfben és Grazban, partnerei között említhető Fülei Balázs, Várdai István, Banda Ádám, Prunyi Ilona, az Accord Quartett, az Auer Vonósnégyes, Itamar Zorman, Angela Hewitt valamint Deborah Lee.

 

2013-ban egy elnyert pályázat eredményeképpen szólóestet adhatott a Carnegie Hall Weill termében. 2017-ben a Magyar Állami Operaház munkája elismeréseképpen Komor Vilmos-emlékplakettel jutalmazta.

 

 

A lap bezárása